Ko tie mūsu kaimiņ' dar'? (Lietuva, 1989)

No Barikadopēdija

Pagājušajā nedēļā atsāktajā Lietuvas PSR Augstākās Padomes sesijā visbiežāk tika skandināts vārds «atlikt». Tajā nepieņēma nevienu nozīmīgu dokumentu, lai gan tauta gaidīt gaida likumu par referendumu, pilsonību un vēlēšanām pieņemšanu. Aktīvākie un konstruktīvākie sesijas dalībnieki bija PSRS tautas deputāti, kas par savu enerģiskumu izpelnījās republikas Augstākās Padomes konservatīvo deputātu pārmetumus. Pēc viņu domām, Vissavienības parlamentāriešiem savas aktivitātes jāapliecina tikai un vienīgi Maskavā.

Sesijas darbs tika pārtraukts, un to atsāks pēc divām nedēļām.

Pirms gada – 1988. gada 28. septembrī — Viļņas Katedrāles laukumā tika rupji izklīdināta demonstrācija, kuras dalībnieki pieprasīja atzīt Molotova un Ribentropa pakta slepenā papildprotokola noziedzīgo būtību. Notika demonstrācija arī šogad. Tā norisinājās mierīgi — nebija plakātu un lozungu, bija tikai svecītes akcijas dalībnieku rokās.

Pirms pusgada Lietuvas Aviatoru savienība iestājās par savas neatkarīgas aviācijas firmas izveidi. Protams, tolaik «centrs» kompromisos neielaidās. Taču pagājušonedēļ tas tika rasts: Lietuvas PSR Civilās aviācijas pārvalde ieguva tiesības izīrēt «Aeroflotes» lidmašīnas, lidostu un tai piederošās ēkas. Šis jautājums tika izlemts pārvaldes darba kolektīva konferencē.

Par pieņemto variantu balsoja 51 darbinieks, trīsdesmit viens uzskatīja, ka viss vēl rūpīgi jāpārdomā un tad jāpieņem galīgais lēmums, savukārt viens «radikālis» prasīja pilnīgi neatkarīgas un pienākumu ziņā ar Maskavu nesaistītas aviosabiedrības izveidi.

Svētdien sāka streiku Viļņas Izstāžu pils darbinieki. Domājams, tam Padomju Savienībā nav precedenta. Prasība — Nacionālās galerijas radīšana. Pašlaik Lietuvas galvaspilsētā ir tikai gleznu galerija, bet tai līdzās — plašs saimniecības preču veikals, kura pustukšās letes norāda uz telpu un sortimenta savstarpēju neatbilstību. Tāpēc streikotāji izvirzīja prasību atsavināt šo ēku tirdzniecības pārvaldei un nodot to bērnu zīmējumu Mazās izstāžu zāles rīcībā. Viļņas pilsētas izpildkomitejas nostāja šai jautājumā pagaidām ir noraidoša.

Laikraksta «Komjaunimo Tiesa» redakcijā notika draudzīga tikšanās ar «Glavļita» darbiniekiem, kuri sarunas sākumā izteica daudz komplimentu avīzes veidotājiem, kā arī iepazīstināja viņus ar jaunajiem noteikumiem. Turpmāk visas publikācijas par armiju un militāriem tematiem būs jāsaskaņo ar jaunizveidoto Militāro centru.

Kā zināms, Viļņas futbolkomanda «Žalgiris» UEFA turnīra atbildes spēlē Zviedrijā uzvarēja «Gēteborgu» un ieguva tiesības startēt slavenā kausa izcīņas sešpadsmitdaļfinālā. Taču komandai līdzi nevarēja doties neviens žurnālists — lidmašīnā bija rezervētas vietas tikai partijas funkcionāriem un «vajadzīgajiem» cilvēkiem. Šai sakarā Lietuvas Žurnālistu savienība izteica oficiālu protestu, kas tika publicēts laikrakstos.

KRISTĪNE SPRINDŽŪNAITE,

propagandas un komjaunatnes nodaļas korespondente