Ilmārs Bišers par sarunām Maskavā

No Barikadopēdija

Vakar Augstākās Padomes Sarkanajā zālē notika preses konference ar Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētāja vietnieku Ilmāru Bišeru, kas masu informācijas līdzekļu pārstāvjus informēja par PSRS galvaspilsētā valdošajiem vējiem attieksmē pret Baltijas valstīm.

Latvijas sūtnis bija ticies gan ar PSRS Augstākās Padomes deputātiem, gan ar PSRS Prezidenta padomes locekļiem un uzsvēra, ka lielvalsts vadībā attieksme pret Baltijas valstu neatkarības centieniem ir visai mierīga, ja neņem vērā, ka kaislības kurina un nevajadzīgu nervozitāti rada grupas «Sojuz» pārstāvji ar tās līderi un iedvesmotāju V. Alksni priekšgalā. Ar to arī zināmā mērā var saistīt faktu, ka diezgan daudzi padomijas pilsoņi kroplīgi izprot Latvijas Republikas pieņemtos dokumentus un it īpaši Deklarācijas punktu, kurā LR iestājas par pastāvošajām starptautiski atzītajām valstu robežām.

Kaut arī vairāki Prezidenta padomes locekļi I. Bišeram vēl sestdienas vakarā apgalvojuši, ka sarunas starp Latvijas un PSRS pārstāvjiem notikšot 15. maijā, taču jau pirmdien no rīta PSRS delegācijas vadītājs Tarasevičs paziņojis, ka dialogs starp valstīm nenotikšot, motivēdams to ar PSRS puses negatavību sarunām.

Jautāts par prezidenta pirmdien izdoto dekrētu, I. Bišers teica, ka, viņaprāt, šādu M. Gorbačova nostāju esot stimulējusi viņnedēļ Tallinā notikusī Baltijas valstu vadītāju tikšanās. Mūsu jurists uzsvēra, ka atšķirībā no prezidenta oficiālās nostājas daudzi viņa padomes locekļi atbalstot Latvijas izvēlēto ceļu un, kaut arī deklarētais posms pārejai uz reālu valstisku neatkarību ar iepriekšminētā dekrēta palīdzību de iure it kā esot apturēts, taču de facto tas turpinoties.

Kas attiecas uz padomju pilsoņu lielo neinformētību, tad, kā norādīja I. Bišers, liela vainas daļa jāuzņemoties arī mums pašiem, jo ne jau apakšpulkvedis Alksnis palīdzēs objektīvi izskaidrot Latvijas izvēlēto ceļu.

Vēl Ilmārs Bišers žurnālistus informēja, ka esot iesniedzis atlūgumu, lai atteiktos no PSRS Tautību Padomes priekšsēdētāja vietnieka amata, taču saskaņā ar PSRS darba likumdošanu Maskava viņu atbrīvošot tikai pēc diviem mēnešiem.

Nobeigumā I. Bišers norādīja, ka viņš joprojām atbalstot ideju par konfederāciju un uzskatot, ka Baltijai jāiet tieši šis ceļš.

Pēc neoficiālām ziņām, 15. maijā paredzētās sarunas ar Maskavu pārceltas uz nākamo nedēļu.

 

 

Preses konferencē piedalījies

A. PUČE