«Slēgts,

No Barikadopēdija
Rīgas ielās

«Slēgts, pievienojamies Augstākās Padomes pasludinātajam vispārējam streikam», «Tehnisku iemeslu dēļ slēgts» un, visbeidzot, vienkārši «Slēgts» — šādi uzraksti jau vakar rotāja gandrīz visus centra nepārtikas preču veikalus. Pa ceļam no Matīsa tirgus līdz Brīvības piemineklim neredzēju nevienu veikalu, kas strādātu, protams, izņemot pārtikas veikalus un aptiekas. Dažviet bija jūtama neapmierinātība («Čto za bezobrazije! 1» — sašutusi noelsās kāda «tašām» apkrāvusies biedrene, kad ieraudzīja, ka slēgts veikals «Sakta»), tomēr jāteic, ka visumā cilvēki «neatkarīgi no tautības un reliģiskās pārliecības» pareizi novērtēja notiekošo.

Pēcpusdienā nestrādāja arī valūtas veikali un komisijas bodītes, kas atrodas Vecrīgā — tiešām prieks par to. Toties sabiedriskais transports kursēja, un pa ielām draudzīgi braukalēja tramvaji un bruņutransportieri.

Tā kā nebija zināms, vai netiks bloķēta laikrakstu ekspedīcija, tad avīžu redakcijas pašas ielās piedāvāja savus «ražojumus». Divas stundas nostāvot pie Brīvības pieminekļa un tirgojot «Latvijas Jaunatni», no garāmgājējiem dzirdēju gan brīvi improvizētu pēdējo notikumu atstāstu (Jazovs nošāvies, visi apvērsuma organizētāji arestēti u. c. «pilnīgi drošas ziņas»), gan citus jaunumus. Nu, piemēram, izrādījās, ka «Rīgas Balsi» turpat netālu mazi un ne tik mazi puišeļi tirgo par 50 kapeikām (tās cena ir 15 kapeikas), paskaidrojot, ka tā ir līgumcena. Tie paši sīkie piedāvāja arī no manis atpirkt visu avīžu kaudzi un bija ļoti izbrīnīti, kad teicu, ka neesmu ar mieru. Nu, ko lai saka — bizness paliek bizness arī ārkārtējā stāvoklī.

Viesnīcas «Rīga» valūtas maiņas punktā noskaidroju, ka pieprasījums pēc valūtas nav palielinājies. Acīmredzot, neraugoties uz satraucošajām ziņām, kas pienāk no ārzemju biržām, mūsu cilvēki tic rubļa kursa stabilitātei. Joprojām gan brīvi nevarēja nopirkt maizi, veikalos neredzēja arī citus pārtikas produktus. Jācer, ka tuvākajā laikā situācija normalizēsies, vismaz valdība sola darīt visu iespējamo.

Pēc mītiņa skvērā pie «Arsenāla», dodoties uz redakciju, aprunājos ar vairākiem paziņām — visi izteica pārliecību, ka apvērsums tikai paātrinājis Latvijas neatkarības izcīnīšanu. Lai Dievs dod!

 

A. Ērglis

1 Kas par nekārtību. (krievu vai.)