Ko tie mūsu kaimiņ' dar'? (Lietuva, 1989)

No Barikadopēdija

PSRS tautas deputātu vēlēšanas vēl nav beigušās, deviņos apgabalos tās notiks vēlreiz. Tajās piedalīsies arī Lietuvas ĻKJS CK sekretārs A. Macaitis. Viņa konkurentu G. Kokarsu balsta «Sajūdis». Starp jau ievēlētajiem ir tikai divi valdības locekļi — Lietuvas KP CK pirmais sekretārs A. Brazausks un sekretārs V. Berjozovs. Ne Ministru Padomes priekšsēdētājs, ne Lietuvas PSR Augstākās Padomes Prezidija priekšsēdētājs nav ievēlēti. Acīm redzama ir «Sajūdis» uzvara, ievēlētā K. Čekuoļa vārdiem runājot, zem «Sajūdis» karoga uzvaru gūtu pat orangutans.

Vēlēšanās piedalījās 82 procenti vēlētāju. Lietuvas Brīvības līgas priekšlikums — boikotēt vēlēšanas — nekļuva populārs.

***


«Atdzimšanas vilnis» — tāds nosaukums bija kustībai «Sajūdis» veltītajam raidījumam, ko translēja reizi nedēļā. Diemžēl tas pazuda no televizoru ekrāniem, jo, kā tika motivēts, dārgais ekrāna laiks nepieciešams izvirzīto kandidātu platformu izklāstīšanai. Bet arī pēc vēlēšanām «Atdzimšanas vilni» joprojām netranslē. Tāpēc «Sajūdis» nolēma uzstāties nevis televīzijā, bet pie televīzijas. Trešdien pulksten 21.30, kad parasti sākās raidījums, Viļņas iedzīvotāji pulcējās pie Valsts televīzijas un radioraidījumu komitejas. Tur noorganizēja tikšanos ar tiem ievēlētajiem tautas deputātiem un deputāta kandidātiem, kurus atbalsta «Sajūdis».

***


Kustību «Sajūdis» atbalstošie Lietuvas skolotāji rosīgi gatavojas kongresam. Ir nolemts uz to ielūgt pēc iespējas vairāk viesu no Igaunijas un Latvijas un visiem kopīgi pilnīgot un aizstāvēt nacionālās skolas koncepciju.

Skolotāji nolēmuši vasarā rīkot nometni izsūtīto un emigrantu bērniem. Ceļazīmes — bez maksas, bet to ir pavisam sešdesmit. Ja esat lietuvietis un vēlaties, lai jūsu bērni tomēr runātu lietuviski, rakstiet mūsu laikraksta redakcijai Viļņā, Kosmonautu ielā 60!

***


Turpinās Jonavas slāpekļa minerālmēslu rūpnīcas avārijas cēloņu izmeklēšana. Pagaidām ir acīm redzams — uz tādu nelaimi tur neviens nebija sagatavojies. Netālu no Jonavas — Vepru ciemā — avārijas dienās bērni, it kā nekas nebūtu noticis, gāja skolā.

Daudz grūtību bija arī evakuācijā. Pat tur, kur transports ieradās laikā, vecie cilvēki negribīgi atstāja savas mājas, baidīdamies, vai tikai tas nav apmāns un vai tikai atkal nevedīs uz Sibīriju…

***


Apvienojušās dažādas jauniešu kustības, izveidota jaunatnes koordinācijas padome, kuras vadītājs ir «Sajūdis» padomes seima loceklis A. Medalinsks. Skolu jaunatne, kas atbalsta kustību «Sajūdis», arvien vairāk iesaistās jaunajās organizācijās. Īpaši populāri kļūst ģediminieši — jauna organizācija, ko izlolojis skolotājs S. Urnežis. Ģediminiešu darbībā ir daudz romantikas: lāpu gājieni, vecu piļu atjaunošana, pamestu suņu un kaķu kopšana.

***


Skolēnu brīvdienās forumā pulcējās interklubu biedri. Daudzi no viņiem ierosināja atteikties no «inter» nosaukumā, jo Latvijas un Igaunijas interfrontes ir šo vārdu sakompromitējušas.

***


Jaunatnes asociācija «Litvanika» organizēja piketu pie Lietuvas KP CK ēkas. To rīkoja, lai pievērstu valdības uzmanību lietuviešu bēdīgajam stāvoklim Dienvidaustrumlietuvā. Tā ir visvairāk pārpoļotā Lietuvas daļa, kas neatkarīgās Lietuvas laikā atradās Polijas teritorijā. Daudzi tur vēl joprojām nezina, kas ir viņu īstā nacionalitāte. Lietuvieši šajā novadā nejūtas kā saimnieki. Samazinās lietuviešu skolu skaits, pat lietuviešu klasēs mēģina pāriet uz krievu mācībvalodu. Ir sagatavots memorands, ko parakstījusi jaunatnes koordinācijas padome.

***


Sesijā pulcējās kustības «Sajūdis» seims. Tajā atzina, ka vēlēšanu rezultāti ir veiksmīgi. Bet reizē arī brīdināja, ka nedrīkst ļauties eiforijai. Devuši norādījumus deputātiem, vēlētāji drīz prasīs pārskatu par darbu. Deputāti nedrīkst aizmirst neko, kas apsolīts. Turklāt priekšā ir vēl svarīgāks uzdevums — Lietuvas PSR Augstākās Padomes deputātu vēlēšanas.

Tika apspriests valdības sagatavotais Lietuvas PSR Konstitūcijas projekts. Bija priekšlikumi boikotēt to un iesniegt savējo. Tomēr nolēma izdarīt labojumus piedāvātajā, uzsverot, ka šī būs tikai pagaidu Konstitūcija. Pilnīgas Konstitūcijas radīšanā jāsadarbojas ar igauņiem un latviešiem, par pamatu ņemot neatkarīgās Lietuvas Konstitūciju.

***


Mītiņā pulcējās kustības «Sajūdis» biedres — mātes. Viņu vidū ir gan ievērojamas rakstnieces, gan aktrises, gan arī vienkāršas strādnieces. Viņas prasīja izveidot nacionālas karaspēka vienības. Daudzām acīs sariesās asaras, kad runāja kritušo karavīru mātes.

ĢINTARE ADOMAITĪTE,

kultūras un zinātnes nodaļas vadītāja

«Komjaunimo Tiesa», laikraksts (Lietuva)

 

P.S. Tiem, kas grib palīdzēt Arturam Sakalauskam! Aizstāvības vēstules un parakstus adresējiet šādi: laikraksta «Komjaunimo Tiesa» redakcijā — Ģ. Adomaitītei.


REDAKCIJAS PIEZĪME.

Tiem, kas vēlas palīdzēt Sakalausku ģimenei finansiāli! Nauda sūtāma uz Lietuvas Dzīvokļu un komunālās saimniecības un sociālās attīstības banku 6762/020, konta numurs 43495.