Gorbačovs attaisno slepkavas, Jeļcins liek uz kārts visu

No Barikadopēdija
[[DN19910115|]]

Gorbačovs attaisno slepkavas, Jeļcins liek uz kārts visu

Ainārs Dimants, Dienas korespondents Maskavā

Maskava, 14.janv. PSRS Augstākās Padomes šodienas sēdes noslēgumā Lietuvas situācijas izskaidrojumu beidzot sniedza Mihails Gorbačovs. Viņa izskaidrojums bija identisks ar rīta pusē dzirdēto iekšlietu ministra Borisa Pugo viedokli. «Armijas lēmumi bija pareizi. Citāda darbība nevarēja būt, un nebija pamata uz to cerēt,» sacīja Gorbačovs. «Sasniegta kritiska fāze,» viņš piebilda, un visu skaidroja ar ļoti aso konfrontāciju, kura radusies pašā Lietuvā, nevis kādu ārēju faktoru iespaidā. Gorbačovs informēja, ka aizsardzības ministrs Jazovs uz Lietuvu pašreiz nosūtījis sauszemes karaspēka virspavēlnieku Vareņikovu.

Savukārt KPFSR AP priekšsēdētājs Boriss Jeļcins šo pēcpusdien sarīkotajā preses konferencē par Baltijas notikumiem izteicās: «Man radies priekšstats, ka tas ir sākums spēcīgam uzbrukumam demokrātijai un Baltijas republikas ir tikai pirmie upuri. Tāpēc aicinājums darba kolektīviem izteikt savu attieksmi pret šiem jautājumiem man šķiet loģisks, un es to atbalstu.»

Runa ir par kustības Demokratičeskaja Rossija padomes trešdien paredzēto politisko streiku ar lozungiem: «Par Lietuvas neatkarību, nē — diktatūrai, Gorbačova un viņa komandas demisija!» Krievijas Federācijas Augstākās Padomes ārlietu apakškomisijas priekšsēdētājs Jevgeņijs Kožokins intervijā Dienai teica, ka šajā streikā piedalīties aicinātas arī citas padomju republikās.

Gorbačovs attaisno…  3.lpp.

Atbildot uz jautājumu, kurā bija atsauce uz ziņām no PSRS VDK centrālā aparāta, ka Krievijas Fe­derācijā jau izveidota nācijas glāb­šanas komiteja, B. Jeļcins izvirzīja šādus uzdevumus: «Pirmkārt, būt modriem katru stundu. Otrkārt, nekavējoties veikt pasākumus, lai izpildītu Krievijas ārkārtējā tautas deputātu kongresa lēmumu par to, lai VDK orgāni Krievijas teritorijā būtu pakļauti Krievijas AP un, izvei­dot speciālu Krievijas drošības komiteju. Un, treškārt, mēs arvien vairāk nonākam pie domas, tas, protams, tiks apspriests Augstākajā Padomē, ka aizsargāt Krievijas su­verenitāti bez Krievijas armijas mums acīmredzot neizdosies.»*