60 stundas, kas satricināja pasauli

No Barikadopēdija
Kā ārzemēs vērtē notikumus

Kanādas premjerministrs Malrunijs nosaucis Jeļcinu par «pretošanās simbolu» un paziņojis, ka viņš «nospēlējis vīrišķīgāko un cildenāko līdera lomu, kādu vien var iedomāties.»

Grieķijas premjerministrs Micotakis paziņojis, ka dumpja apspiešanā «svarīga loma bija tautas drosmīgajai pretošanās cīņai demokrātiski ievēlētā Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina vadībā, kā arī pasaules sabiedrības attieksmei, jo sevišķi «Eiropas Asociācijas un ASV nostājai.»

Dienvidkorejas prezidents paziņojis: «Nesatricināmā ticība demokrātijai un paļāvība uz Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina un vīrišķīgo padomju valstsvīru vadošo lomu ļāva izcīnīt šo uzvaru. Apliecinu savu cieņu Padomju Savienības tautai.»

ASV prezidents Bušs uz lūgumu raksturot savu attieksmi pret Jeļcinu un Gorbačovu atbildējis, ka ASV atbalsta tos, kuri nākuši pie varas likumīgi. «Jeļcins ieguvis varu konstitucionālā ceļā un tas izsaka visu,» teica Bušs. «Abas reizes, kad esmu runājis ar Jeļcinu, viņš visai noteikti atbalstīja prezidentu Gorbačovu.» Bušs augstu novērtējis Borisa Jeļcina nostāju pēdējo notikumu laikā.

Lielbritānijas premjerministrs Meidžors ar sajūsmu novērtējis ziņu, ka labējo militārais apvērsums PSRS piedzīvojis sakāvi. «Domāju, ka nu jau viss ir galā,» viņš izteicies intervijā ITN. «Potenciālie zaudējumi, kādus izraisītu šis apvērsums, būtu milzīgi,» atzīmējis Meidžors. «Tas pilnībā varēja destabilizēt Austrumu un Rietumu attiecības, aizkavēt reformu programmas īstenošanu Padomju Savienībā. Domāju, ka tagad reformas Padomju Savienībā kļuvušas absolūti neatgriezeniskas.»

VFR federālais kanclers Kols KPFSR prezidentam Jeļcinam apsolījis, ka Vācija atbalstīs politiskās un ekonomiskās reformas, ko Padomju Savienībā īsteno demokrātiskie spēki.

Lappusi veidojot,

 izmantoti LETA, Reuter, RIA,

TASS un «LJ» korespondentu materiāli