«Palikšu partijā»

No Barikadopēdija

Intervija ar Lietuvas KP CK un organizācijas «Sajūdis» seima locekli ROMUALDU OZOLU.

— Jūs reizē esat «Sajūdis» seima un LKP CK loceklis, tātad darbojaties divu kardināli atšķirīgu organizāciju vadībā. Vai tā nav pretruna?

Redzu pretrunas visur un visā. Ja turamies tikai pie principa, ka KP ir tā organizācija, kas noziegusies pret Lietuvas tautu, tad mums būtu jāpakaras. Taču, ja domājam par Baltijas iedzīvotajiem, tad jādarbojas Lietuvas KP rindās, ņemot vērā, ka tā ir atdalījusies no PSKP. Tas tad būs reāls ieguldījums Lietuvas tautas labā, jo noliegt iepriekšējo iespējams tikai, pārejot jaunā kvalitātē, proti, jaunā kompartijā. Tā ir alternatīva tai kompartijai, kas iznīcināja Lietuvas Republiku. Mans uzdevums ir, piederot pie organizācijas «Sajūdis» un reizē atrodoties KP (būtībā tā ir noziedzīga), piespiest to atteikties no savas pagātnes un likvidēt noziedzības sekas. Saukt pie atbildības komunistus noziedzniekus.

Pieņemsim, ka no «Sajūdis» tiek izslēgti visi tā rindās esošie komunisti. Kur tad jūs paliksit?

Es palikšu partijā.

Iemesli?

Manuprāt, nav cita spēka, kas reāli varētu atrisināt Lietuvas neatkarības atjaunošanas jautājumu.

Otrs iemesls — mēģinājumu «izlikt» komunistus no «Sajūdis» varēs uzskatīt par vardarbību, proti, par problēmas risināšanu boļševistiskā garā. Varu pavēstīt — esmu absolūti pret fašismu un boļševismu. Partijā atrodos tikai tādēļ, lai kalpotu tautai.

Kāpēc jūs uzskatāt, ka LKP ir vienīgais spēks, kas var līdzēt Lietuvai atgūt neatkarību?

Ņemot vērā savas apziņas nepietiekamo izaugsmi, Maskava ir ar mieru diskutēt un slēgt vienošanās vienīgi ar kompartiju. Pieļauju, ka pēc viena vai diviem gadiem situācija mainīsies.

 

VIESTARTS GAILĪTIS

Viļņa–Rīga

Arvīda Daudera foto