Valmierieši atkal Rīgā

No Barikadopēdija
Valmieras Drāmas teātra viesizrādes

No 26. augusta līdz 1. septembrim Rīgā gaidāmas Valmieras Drāmas teātra viesizrādes. Tās skatīsimies Latvijas Nacionālajā teātrī un Raiņa Dailes teātra Mazajā zālē. Izvaicāju teātra literārās daļas vadītāju Austru Skudru.

— Vai Valmieras teātris iepriecinās rīdziniekus ar kādu pirmizrādi?

— Šoreiz Rīgā rādīsim divas pirmizrādes. Viena no tām ir maestro Pētera Lūča pēdējais iestudējums — somu autora A. Jerviluoma «Ziemeļnieki». Šai izrādē, it kā juzdams tuvojošos stundu, Pēteris Lūcis ir iekausējis savas dzīves patiesību — cilvēku attiecību skaistumu. Kad šo lugu pieņēma, daudzi cilvēki bija pārliecināti, ka taps jauns Niskavuori cikls. Šī luga, protams, nav Niskavuori turpinājums, bet tajā ir daudz līdzīga — ziemeļnieku skarbie raksturi, jauno varoņu mīlestība. Luga vēsta par notikumiem pagājušā gadsimta beigās, un somu neatkarības cīņas tajā laikā nav bijušas mazāk traģiskas kā tagad pie mums.

Otra pirmizrāde ir franču autora Kloda Manjē komēdija «Blēzs» Valentīna Maculēviča iestudējumā. Šī luga ir sarakstīta tādēļ, lai cilvēki smietos. Tajā talantīgi parādītas neticamas situācijas, pārpratumi. Viss pasniegts franciskā vieglumā, pikantērijā. Lugā darbojas sešas dāmas un divi kungi. Būs kolosālas aktrises, turklāt titullomā mūsu jaunā uzlecošā zvaigzne Ģirts Ķesteris. Jauns, šarmants un pievilcīgs.

— Ko vēl redzēsim viesizrādēs?

— Bez šaubām, repertuārs domāts visām gaumēm un prasībām. Esam ieslēguši veselu rindu Pētera Lūča iestudējumu — «Meldermeitiņu», «Jo pliks, jo traks», «Pēc kaut kā cēla, nezināma…» un «Svētki Skangalē». Publika uz Pētera Lūča izrādēm vienmēr ir lauzusies, kaut arī iestudējumi bieži vien nebija mākslinieciski spoži. Tagad, kad viņa vairs nav mūsu starpā, ir iespēja pārdomāt, kas saistīja un saista cilvēkus Lūča izrādēs. Pēteris Lūcis jau ir mūsu teātra leģenda neatkarīgi no tā, vai kādam viņš patika vai ne.

Kas grib redzēt Alfrēda Jaunušana iestudējumus, lai nepalaiž garām A. Žerī «Sesto stāvu» un N. Saimona «Pēdējo kvēlo mīlnieku». Šai izrādē viesojas slavenais Miedziņš — aktieris Jānis Jarāns.

Ir arī debija režijā no pašu vidus — mūsu aktieris Aigars Vilims, kas gūst strauju publikas popularitāti ne tikai Valmierā, bet arī Rīgā. Viņš iestudējis M. Zīverta drāmu «Pēdējā laiva». Viesrežisora Uģa Brikmaņa iestudējumā — J. O'Nīla, Ž. Kokto, F. Sagānas «Viesnīca sievietēm».

Būs skatāma Valentīna Maculēviča bērnu izrāžu debija «Kaķīša dzirnaviņas», tāpat viņa režijā Paula Putniņa uzvedums «Žēlojiet mūs!».

— Ko dara Valmieras teātris pirms viesizrādēm?

— Ar prieku vērojam, kā straujā tempā top mūsu teātra ēka. Jumts ir noklāts ar sarkaniem dakstiņiem, ēkas aprises jau veidojas, logi un durvis stāv savā vietā. Pašlaik gan varam spēlēt tikai mazajā zālītē. Pirms viesizrādēm daļa aktieru braukā apkārt pa Latviju ar atjaunoto «Meldermeitiņu», bet citi vēl mēģina «Blēzu», lai pirmo reizi to izrādītu Rīgā.

 

Jautājusi

Ilze Olšteina

 

Attēlā: I. Ramute — Minniņa un G. Ķesteris — Alītis K. Skalbes «Kaķīša dzirnaviņās».