Latvijas vadība Maskavā

No Barikadopēdija

Vakar mūsu republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs, Ministru Padomes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Ilmārs Bišers, Augstākās Padomes Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Tālavs Jundzis un LR Pārstāvniecības Maskavā vadītāja vietnieks Andrejs Eizāns tikās ar PSRS bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieku armijas ģenerāli N. Moisejevu. Tika pārrunāti LR vadības priekšlikumi, lai noregulētu republikas varas orgānu attiecības ar PSRS bruņotajiem spēkiem. I. Bišers šo tikšanos atzina par labāku, nekā bija gaidīts.

Īpaša vērība tika pievērsta šādiem jautājumiem: PSRS armijas skaitliskā sastāva samazināšana Latvijā, pretrunas PSRS un LR likumos par karadienestu un alternatīvo dienestu, armijas aizņemto teritoriju inventarizācija, karavīru un viņu ģimeņu sadzīves apstākļu nokārtošana, parlamenta kontrole pār spēkā esošo LR likumu izpildi karaspēka daļās.

Vakar sāktā saruna tiks turpināta. Šogad puses cer parakstīt valdības nolīgumu par PSRS bruņoto spēku statusu Latvijā.

Ā. Jansons

***

Vakar I. Bišers un T. Jundzis tikās arī ar PSRS iekšlietu ministru B. Pugo. Pirms vairākiem mēnešiem šajā resorā iesniegts līgumprojekts, kas paredz pilnīgas patstāvības piešķiršanu Latvijas Iekšlietu ministrijai, protams, neatsakoties no sadarbības. B. Pugo sacīja: ar dokumenta projektu viņš vēl neesot iepazinies. Pārrunājot "melno berešu" darbību Latvijā, mūsu pārstāvjus pārsteidza nepareizā informācija, kas ir B. Pugo rīcībā.

***


Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs Ivars Godmanis vakar piedalījies PSRS Federācijas padomes kārtējā sēdē. Pēc tās viņam bijusi saruna ar PSRS prezidentu M. Gorbačovu. Godmaņa kungs viņu informējis par situāciju Latvijā un notikumiem Preses namā. PSRS prezidents sacījis, ka viņam par to nekas nav zināms un ka viņš ar LKP CK starpniecību mēģinās ko noskaidrot.