Ko tie mūsu kaimiņ' dar'? (Igaunija, 1989)

No Barikadopēdija

Klātesot 244 deputātiem no 284, 8. augustā turpināja darbu Igaunijas PSR Augstākās Padomes 11. sasaukuma 12. sesija. Tika apspriesti Igaunijas PSR likumprojekti «Par vietējo tautas deputātu padomju vēlēšanām» un «Par administratīvo reformu». Atgādināšu, ka sesija tika pārtraukta 24. jūlijā sakarā ar krievu valodā runājošo deputātu bloka prasību pārskatīt un labot likumprojektu «Par vietējo tautas deputātu padomju vēlēšanām».

Atsākot sesijas darbu, tika nobalsots par diviem variantiem. Saskaņā ar pirmo vēlētāja tiesības tiek piešķirtas tiem 18 gadu vecumu sasniegušajiem Igaunijas PSR pilsoņiem, kas attiecīgās tautas deputātu padomes teritorijā nodzīvojuši ne mazāk par diviem vai Igaunijas PSR — pieciem pēdējiem gadiem. Par tautas deputātu ir tiesības balotēties tiem 18 gadu vecumu sasniegušajiem Igaunijas PSR pilsoņiem, kas attiecīgās tautas deputātu padomes teritorijā nodzīvojuši ne mazāk par pieciem vai Igaunijas PSR — desmit pēdējiem gadiem. Par šo variantu nobalsoja 191 deputāts. Pret 49. Neviens neatturējās, bet četri deputāti balsot atteicās. Par alternatīvo variantu, kurā Igaunijā nodzīvotā laika cenzs samazināts līdz 3—5 gadiem, nobalsoja 50, pret — 193 deputāti. Tādējādi tika pieņemts pirmais likumprojekta variants.

Saskaņā ar Igaunijas PSR Augstākās Padomes lēmumu vietējo padomju vēlēšanas republikā notiks šā gada 10. decembrī.

Igaunijā ievēlētie PSRS tautas deputāti izteikuši oficiālu protestu sakarā ar PSRS tautas deputāta Tīta Mades šā gada 25. jūlija rakstu zviedru avīzē «Svenska Dagbladet». Protestā nosodīta publikācijas autora rīcība, kas savā rakstā paudis aizvainojumus krievu tautai.

Turpinās streiki, kas bija pārtraukti tikai sesijas dienā. Tā kā pieņemtais likumprojekta variants republikas streiku komiteju neapmierināja, jau 9. augustā sāka streikot Tallinas autobusu parka Lasnamē filiāle. Taču Igaunijas galvaspilsētas iedzīvotājiem steigšus nāca talkā Tartu, Pērnavas un citu pilsētu transportvadītāji, laikus nogādājot talliniešus viņu darbavietās. Tallinas autobusu parkam tiks sastādīts rēķins par apzināto transporta dīkstāvi.

Streiko arī daži Vissavienības pakļautības uzņēmumi, kuros strādā lielākoties krievu valodā runājošie Igaunijas PSR iedzīvotāji.

Piektdien, 11. augustā, republikas avīzes publicēja Igaunijas PSR Augstākās Padomes Prezidija, Ministru Padomes un partijas Centrālkomitejas ziņojumu par politisko situāciju republikā. Tas aicina pārtraukt streikus līdz likuma par streikiem pieņemšanai saskaņā ar attiecīgo PSRS Augstākās Padomes lēmumu. Taču, par spīti šim aicinājumam, streiki joprojām turpinās un pat vēršas plašumā.

Iznācis Igaunijas Žurnālistu savienības izdevuma «Digest» pirmais numurs. Tajā apkopoti Baltijas republiku un Vissavienības progresīvo izdevumu interesantākie materiāli.

AITA OTA,

vēstuļu nodaļas korespondente